Μία από τις βασικότερες εντολές της αρχαίας Ελλάδας είναι το «Γνώθι Σαυτόν».
Αλήθεια, πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας;
Στόχος της ζωής μας θα πρέπει να αποτελεί το να προσπαθούμε συνειδητά κάθε ημέρα να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.
Ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον που σε ολόκληρη την διάρκεια της ζωής του, έρχεται συνεχώς σε επαφή με άλλους ανθρώπους, τους οποίους εμπνέει αλλά και εμπνέεται, προκειμένου να αποκτήσει μία καλύτερη ζωή, να ζήσει με έναν όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο που θα τον φέρει πιο κοντά στην Αλήθεια.
Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι η συναναστροφή και η συμπεριφορά μας με τους άλλους ανθρώπους, τόσο του κοντινού περιβάλλοντός μας, όσο και του μακρινού, δεν είναι μία καθόλου εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι συμπεριφοράς που θα πρέπει να προσέξουμε και να συνειδητοποιήσουμε, ώστε να αποφύγουμε τις παγίδες που κρύβουν.
Αυτός ακριβώς είναι άλλωστε ο ρόλος της φιλοσοφίας, να μας βοηθάει να κατανοούμε τον εαυτό μας, δηλαδή τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε, αλλά και να συνειδητοποιούμε τα βασικά μας κίνητρα και τις πραγματικές μας επιθυμίες.
Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν δύο βασικές έννοιες τις οποίες συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και να τους προσδώσουμε το νόημα που πραγματικά διαθέτουν.
Οι έννοιες αυτές είναι το «Νοιάζομαι» και το «Ενδιαφέρομαι». Κάθε άνθρωπος που θέλει να προχωρήσει σε μία ασφαλή εξελικτική πορεία πρέπει να μάθει να τις διαχωρίζει.
Τι σημαίνει «Ν ο ι ά ζ ο μ α ι» ;
Δίνω στον άλλον αυτό που εγώ χρειάζομαι να δώσω.
Αυτό που δίνω προέρχεται από μία προσωπική μου νοοτροπία ή πεποίθηση.
Αυτή η πράξη μου δείχνει ότι βρίσκομαι σε θέση έλλειψης, διότι με τον τρόπο αυτόν επιδιώκω να επιβεβαιώσω την αξία μου, αλλά και να φαίνομαι σημαντικός στα μάτια των άλλων.
Επομένως αυτός που νοιάζεται έχει πάντα κρυφές προσμονές και προσδοκίες από τον άνθρωπο στον οποίο εκφράζει το ενδιαφέρον του.
Η συμπεριφορά του «Νοιάζομαι» εκφράζει μία Υποκειμενική Αλήθεια και προέρχεται από Κατευθυνόμενη Βούληση, που συνδέεται με τον Εγωισμό ή την Κακία μας, διότι στην πραγματικότητα δεν νοιαζόμαστε για τους άλλους, αλλά για τον εαυτό μας.
Το αντίθετο του «Νοιάζομαι» είναι το «Πραγματικό Δόσιμο».
Τι σημαίνει «Ε ν δ ι α φ έ ρ ο μ α ι» ;
- Δίνω στον άλλον αυτό που γνωρίζω αποδεδειγμένα ότι χρειάζεται.
- Αυτό που δίνω προέρχεται από μία αντικειμενική παρατήρηση των αναγκών του.
- Αυτή η πράξη μου δείχνει ότι βρίσκομαι σε θέση αφθονίας, διότι με τον τρόπο αυτόν αποδεικνύω ότι είμαι πραγματικά σημαντικός στις ζωές των άλλων.
Επομένως αυτός που ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ δεν έχει ποτέ καμία προσμονή ούτε προσδοκία από τον άνθρωπο στον οποίο εκφράζει το ενδιαφέρον του.
Η συμπεριφορά του «Ενδιαφέρομαι» εκφράζει την Αντικειμενική Αλήθεια και προέρχεται από την Ελεύθερη Βούληση, που συνδέεται με το Αγαθόν και την εκπλήρωση του πραγματικού σκοπού της ζωής μας, διότι δεν υπεισέρχεται το στοιχείο του Εγωισμού επομένως ούτε και της Κακίας.
Αυτός που ενδιαφέρεται πραγματικά, δεν το κάνει για να ικανοποιήσει τον εαυτό του αλλά για να ικανοποιήσει τους άλλους. Αυτό είναι το «πραγματικό δόσιμο» και φυσικά αυτή είναι η συμπεριφορά που θα πρέπει να επιδιώξουμε και να εφαρμόσουμε στην ζωή μας, αν θέλουμε ως Άνθρωποι να είμαστε αντάξιοι του ονόματός μας.
Ας κάνουμε ένα απλό τεστ που θα μας επιτρέψει να συνειδητοποιήσουμε το επίπεδο που βρίσκεται η σχέση μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε:
Νοιάζομαι ή Ενδιαφέρομαι ….πραγματικά;
Έννοια έχω για πολλά…..και Εγωισμό μεγάλο έχω…..αυτό μου όρισε η μοίρα να διδαχθώ.σε αυτή την ζωή…ίσως και κακία που δεν την έχω νιώσει όμως συνειδητά.Εργάζομαι από όταν αποφάσισα να σταματήσω να δουλεύω …Δύσκολα βήματα έχει ο εαυτός ο άλλος που με περιμένει που όταν για μια στιγμή τον αντίκρισα με πήγε ταξίδι μακρινό…..και είδα άγνωστο κόσμο,μα σαν γύρισα με “κέρδισε” με “όπλισε” για αυτόν να μάθω να “μάχομαι”.
Προσωπικά ερμηνεύω το ενδιαφέρομαι ,ως ένδειξη ευγένειας .
Παρατηρώ κάποιο ,κάποια άτομα και επιθυμώ να συν διαμορφώσω την εξέλιξή τους ,εάν μου το επιτρέψουν να το κάνω ,δλδ υπάρχει μια απόσταση ,μεταξύ παρατηρητή και παρατηρούμενο .
Το νοιάζομαι το ερμηνεύω ως ένδειξη συμπαράστασης σε κάποιο ,η κάποια άτομα ,τα οποία εκτιμώ ότι χρειάζονται βοήθεια και φυσικά προσπαθώ να την δώσω ,εάν μου το επιτρέψουν ,δλδ δεν υφίσταται απόσταση μεταξύ παρατηρητή και παρατηρούμενο ,όπου ο παρατηρητής προσπαθεί να ταυτισθεί με το παρατηρούμενο ,στον μέγιστο εφικτό βαθμό.
Όταν ενδιαφέρεσαι ,μπορεί να συμβεί από περιέργεια και όχι από πραγματικό ,ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Όταν νοιάζεσαι σημαίνει ότι μπαίνεις ,στην θέση του άλλου ,συμπάσχεις μαζί του και θέλεις να βοηθήσεις ουσιαστικά .
Έτσι αντιλαμβάνομαι μέχρι και αυτήν την στιγμή τις δύο έννοιες .
Φυσικά χαίρομαι για κάθε καλοπροαίρετη κριτική και εποικοδομητικό διάλογο.
Η συχωρεμένη γιαγιά μου, έλεγε: πρόσεχε τώρα που βγαίνεις έξω, γιατί έχω την έγνοια σου.
Σίγουρα αυτό το έγνοια – νοιάζομαι της γιαγιάς ήταν άδολο και καλοπροαίρετο.
Από την άλλη ι, ίσως και οι δύο έννοιες, να έχουν χάσει στο πέρασμα του χρόνου, την πραγματική του σημασία.
Ωστόσο, είτε νοιαζόμαστε, είτε ενδιαφερόμαστε, στο πίσω μέρος του μυαλού μας, σίγουρα επιθυμούμε να καλύψουμε προσωπικές μας ανάγκες.
Στην αρχή, μπορεί να ενδιαφέρομαι για μία γυναίκα και στην πορεία, να νοιάζομαι για αυτήν. εν προκειμένω, νομίζω είναι απλό και ξεκάθαρο το νόημα και τον δύο λέξεων .
Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη φιλοξενία.
Στο εν δια φέρον κατανοώ ότι φέρω και στους 2 κάτι.. Η αρχική μου επιλογή ήταν νοιαξιμο όμως γνωρίζω πολύ καλά, εκ των έσω, ότι είναι ατομική μου ανάγκη, όπως ορθά λέτε, από την κατάσταση της έλλειψης και πολύ σας ευχαριστώ γι αυτήν την διαφοροποίηση