Slider-1-BG

Γιώργος Χαραλαμπίδης

Slider-5-The-Myth-of-Er
Slider-3-Filosofia-apo-tin-arxi
slider-texnwsi-tou-nou-aristotelis
Slider-Quantum-Mythology
theatriki-parastasi

Πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;

Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης παραδίδει μαθήματα Φιλοσοφίας από το 2010.
Ασχολείται αποκλειστικά με την πρωτογενή έρευνα, βάσει της οποίας επιχειρεί μέσα από δικές του μεταφράσεις να αναλύσει και να αποκωδικοποιήσει τα δυσνόητα και σκοτεινά σημεία των αρχαίων φιλοσοφικών κειμένων, έτσι ώστε να φέρει και πάλι στο φως την πραγματική γνώση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει παρεξηγημένη.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αντικατοπτρίζεται μέχρι στιγμής, σε 8 βιβλία που έχουν εκδοθεί και σε επάνω από 700 ομιλίες και διαλέξεις που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση έχοντας σαν βασική τους αρχή τον τρόπο που μπορούμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Για πρώτη φορά, ένα μέρος αυτών των διαλέξεων είναι διατίθεται σε ψηφιακούς δίσκους dvd για όποιον θα ήθελε να τις παρακολουθήσει και δεν μπορεί λόγω απόστασης.

1η Ενότητα: «Ο Όρκος του Ιπποκράτη» συνολική διάρκεια 18 ώρες.
2η Ενότητα: «Πλουτάρχου: Περί Φθόνου και Μίσους» συνολική διάρκεια 18 ώρες.
3η Ενότητα: «Επίκουρου: Λάθε Βιώσας» συνολική διάρκεια 15 ώρες. (Αναμένεται σύντομα)

 

 

Τα dvd αποστέλλονται με αντικαταβολή σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Τιμή πώλησης 10 ευρώ έκαστο.

1η ΕΝΟΤΗΤΑ

Ο Όρκος του Ιπποκράτη δεν αποτελεί απλώς ένα κείμενο που αφορά αποκλειστικά τους Ιατρούς, αλλά ένα κείμενο δέσμευσης των υποχρεώσεων που πρέπει να ακολουθήσει οποιοσδήποτε άνθρωπος, αρκεί να έχει κατανοήσει ότι αυτό που οφείλει στον εαυτό του είναι να προχωρήσει στην εξελικτική πορεία της ζωής του και να γίνεται συνεχώς καλύτερος άνθρωπος.
Ο Όρκος αυτός είναι γεμάτος από κρυμμένα μυστικά και κωδικοποιημένες ορολογίες, τις οποίες προκειμένου να καταφέρουμε να τις κατανοήσουμε και να τις αποκωδικοποιήσουμε, οφείλουμε να πάρουμε την Φιλοσοφία από την Αρχή και να εισέλθουμε στην κατανόηση των πρωταρχικών εννοιών που είναι απαραίτητες για την κατανόηση του λόγου της ύπαρξής μας και του σκοπού της ζωής μας.
Είναι γνωστό ότι ο Όρκος του Ιπποκράτη έχει καταργηθεί πλέον από στις Ιατρικές σχολές, κυρίως για τέσσερις λόγους, οι οποίοι όμως, όπως θα κατανοήσουμε, στην πραγματικότητα δεν υφίστανται καθώς δυστυχώς ακόμα και σήμερα, δεν έχουμε κατανοήσει το φιλοσοφικό νόημα του αρχαίου κειμένου.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε σήμερα, ο Ιπποκράτης δεν είναι ούτε κατά των εγχειρήσεων, και ο Όρκος του δεν αναφέρεται ούτε στο θέμα της ευθανασίας, ούτε των εκτρώσεων, αλλά ούτε και στο ιατρικό απόρρητο.
Ο Όρκος του Ιπποκράτη είναι αποτελεί ένα ιερό κείμενο που στοχεύει στην δυνατότητα της δημιουργίας μιας Υγιούς κοινωνίας, η οποία θα μπορεί με την σειρά της να επιτρέψει την εμφάνιση Υγιών Πολιτών.
Το όνειρο του Ιπποκράτη είναι να δώσει την δυνατότητα στην νέα γενιά των παιδιών που γεννιούνται τώρα, να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν μια πραγματικά «ανθρώπινη» κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά αρμονικά μεταξύ τους, με δεσμούς συνεργασίας και αλληλοσεβασμού, κάτι που προφανώς η δική μας γενιά απέτυχε να πραγματοποιήσει. Αυτός είναι άλλωστε ο κύριος και βασικός σκοπός της αρχαίας ελληνικής Φιλοσοφίας.

2η ΕΝΟΤΗΤΑ

Ο Πλούταρχος είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους Μύστες της αρχαίας Ελλάδας και έχει διατελέσει τα 29 τελευταία χρόνια της ζωής του Αρχιερέας του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών.
Ένα από τα πιο άγνωστα βιβλία του, που κατάφερε να φτάσει μέχρι τις ημέρες μας είναι το «Περί Φθόνου και Μίσους» στο οποίο διαπραγματεύεται τον λόγο που υπάρχει η κακία στους ανθρώπους καθώς και τον τρόπο που θα μπορούσαμε και πρέπει να την αποβάλλουμε αν θέλουμε να δώσουμε στην ζωή μας την πραγματική της αξία.
Ο Φθόνος και το Μίσος είναι δύο φιλοσοφικές έννοιες που σε καμμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που κατανοούμε σήμερα, παρόλο που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε ακριβώς τις ίδιες λέξεις.
Πρόκειται για δύο αντίθετα μεταξύ τους πάθη, που οφείλουν την ύπαρξή τους στην Κακία, τα οποία αντιστοιχούν στα δύο αντίθετα μέρη της ψυχής μας, στο «Επιθυμητικόν» και το «Θυμοειδές».
Στο περιεκτικό και πλήρες μυστηριακών εννοιών αρχαίο κείμενο υπάρχει ολόκληρη η εσωτερική διεργασία από την οποία πρέπει να περάσει κάθε άνθρωπος που κατανοεί ότι πρέπει να γίνει καλύτερος άνθρωπος και εκτός από τον εαυτό του να βοηθήσει και τους άλλους ανθρώπους να κινηθούν στον δρόμο της Αρετής.
Η παντοειδής κακία, η οποία διακρίνει την συμπεριφορά όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως, είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να επαλειφθεί, αν θέλουμε να γίνουμε πραγματικοί Άνθρωποι, αντάξιοι του ονόματός μας, έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω μας έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που βρήκαμε.

Αν σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε αυτές τις φιλοσοφικές διαλέξεις, μπορείτε να τις παραγγείλετε σε DVD είτε μέσω της πλατφόρμας του ηλεκτρονικού μας καταστήματος είτε δηλώνοντας το ενδιαφέρον σας μέσω της παρακάτω φόρμας.

 

* Προσφέρουμε ειδικές τιμές για αγορά ολόκληρης της ενότητας